2022 m. liepos 3-9 dienomis Vajasiškyje vyko atviras pleneras – stovykla „Rožės ir lelijos. Kūryba kaime“. Projekto pavadinimas atspindi projekto idėją, turinį ir formatą: gėlės – motyvas, apjungiantis skirtingų patirčių ir amžiaus moteris. Gėlių žiedai, įprasti tradiciniuose gėlių darželiuose bei moderniuose soduose, sutinkami močiučių audinių raštuose bei šiuolaikinių menininkių darbuose, bus pasitelkti apmąstyti savitą lietuvės moters pasaulėjautą, įvairius moters tapatumo aspektus ir transformacijas.

 

Sekmadienį, pirmąją stovyklos dieną, dalyviai susipažino su Vajasiškio kaimo bendruomene, jos vykdoma Senolių kaimo edukacija, apžiūrėjo gausią audinių, juostų, senovinių rakandų ekspoziciją, lankėsi bažnyčioje ir lipo į varpinę. Dalyvės gavo pirmąją kūrybinę užduotį: koliažą iš senų „Tarybinės moters“ žurnalų, kuris vietoj tarybinės moters turėjo atskleisti kūrybinę moterį.

 

Nuo pirmadienio prasidėjo bendros kūrybinės veiklos: Irmos Gineikaitės vedamų cianotipijos ir Odetos Bražėnienės karpinių pamokos. Antradienį – akvarelės liejimo edukacija su Egle Lipeikaite. Trečiadienį – Ramunės Sladkevičiūtės – Dainienės dailės pamoka „Iš močiučių skrynių“, kurioje buvo galima pasigėrėti naiviojo meno tapyba ant audinių, naudota kaip kilimėliai ant sienų, staltiesėlės. Renginio dalyvės galėjo išbandyti jėgas panašaus sieninio kilimėlio tapyboje.  Ketvirtadienį moterys prisiminė močiučių patarimus: „tik neapleisk savo gėlių darželio“. Apie šiuolaikinius sodus ir bendrus darželio kūrimo principus pasakojo sodo dizainerė Aušrinė Šečkuvienė. Penktadienį vyko sutartinių giesmių pamoka, moterys išbandė balsų dermę ir prisiminė darželio gėlę sinavadą.

 

 

Kiekvieną vakarą dalyvės pristatė savo kūrybines veiklas, turėjo galimybę peržiūrėti pasiruoštas skaidres. Pasirinktinai galėjo dalyvauti Linos Stonienės ir Ritos Dūdėnienės vedamuose neuroedukacijos užsiėmimuose.

 

 

     Išskirtinė liepos 6 d. Mindaugo karūnavimo šventė, kurios vakare su kaimo bendruomene buvo galimybė sudalyvauti Karališkoje eisenoje, su Mindaugo ir Mortos personažais, nešama Lietuvos vėliava ir Tautine giesme.

 

 

Šalia profesionalaus meno plenero vyko kuriančių vaikų ir suaugusių stovykla. Susirinkusios mergaitės galėjo dalyvauti Aistės Butkevičiūtės – Džiaugienės vedamuose neuroedukacijos užsiėmimuose, vakarais statydavo trumpus teatro spektakliukus, galėjo išsirinkti vaidmenį atitinkančią suknelę ir kitus teatro rekvizitus. Mergaitės buvo kviesliais į Karališkąją eiseną, o šventės metu rodė spektaklį kaimo bendruomenei.

Renginį parėmė