Lietuvių-latvių patarlių žodyno finansavimas

Lietuvių-latvių patarlių žodyno finansavimas

Džiaugiamės gavę finansavimą iš Lietuvos kultūros tarybos tęstiniam tarptautiniam projektui „Kol gyveni, tol ir mokaisi”. Išleisime jau devintą mūsų dvikalbių patarlių žodynų serijos knygą. Šį kartą lietuvių-latvių patarles. Projekte dalyvauja net 11 mokyklų iš Lietuvos ir Latvijos!
2019 m. tarptautinėje prestižinėje Londono knygų mugėje ši dvikalbių žodynų serija buvo nominuota “International Excellence Awards” tarp trijų geriausių pasaulyje. Projekte dalyvavo moksleiviai iš Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Norvegijos, Danijos, Ukrainos, Lenkijos, Latvijos ir Lietuvos.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Paroda „Gyvybės medis“

Paroda „Gyvybės medis“

Projekto Rožės ir lelijos, 2023. Dizaino sprendimai paroda iškeliavo Bradfordo lietuvių bendruomenę. 2024 m. sausį Young Masters of Visual Arts School, Bradford’o mieste vyks Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos tautodailės edukacijos mokiniams. Įšties bus įdomu patyrinėti – kokie bruožai jungia mūsų tautų tautodailę, pasaulėjautą.

415219098_810121770918812_725857368191929600_n
„Rožės ir lelijos. Dizaino sprendimai“ paroda

„Rožės ir lelijos. Dizaino sprendimai“ paroda

2023 m. gruodžio 11 d. Zarasų Fausto Latėno meno mokykloje pristatomas mūsų projektas „Rožės ir lelijos. Dizaino sprendimai“. Kviečiame aplankyti gyvai, ar bent jau virtualiai, čia:
Projekto metu sukurtų namų tekstilės gaminių parodos eksponuojamos galerijoje „Rožės ir lelijos“  ir School of Young Masters, Bradford’o mieste, JK.
„Rožės ir lelijos“ – tai iniciatyva, vienijanti ne tik Rytų Aukštaitijoje kuriančias moteris, bet ir didmiesčiuose, ir užsienyje gyvenančias kūrėjas, pasiilgusias paprastumo, ieškančias įkvėpimo lietuvių liaudies kūryboje, lietuviškame kaime, naiviajame mene, gamtoje ir tarpusavio bendrystėje. Viskas prasidėjo 2022 metų vasarą – moterys susitiko VšĮ “Pamėginčius” organizuotame plenere – stovykloje, vykusioje Vajasiškyje, Zarasų rajone. Tų pačių metų žiemą buvo įkurta asociacija “Rožės ir lelijos”, o 2023 metų vasarą, po dar vienos kūrybinės stovyklos, įkurta ir to paties pavadinimo galerija Zarasuose. Šiandien užėjus į galeriją nekyla abejonių, jog tokia vieta išties reikalinga, kitaip dalis gausaus vietos kūrėjų talento taip ir liktų tūnoti privačiuose stalčiuose ir spintelėse.
Dėkojame Lietuvos kultūros tarybai, parėmusiai „Rožių ir lelijų“ projektus. VšĮ “Pamėginčius”, visai „Rožių ir lelijų“ kuriančių moterų bendruomenei. Taip pat dėkojame Zarasų rajono savivaldybei bei visiems palaikantiems.
Projekto vadovė bei dizainerė – Irma Gineikienė
+370 615 61516, irma.gineikiene@gmail.com
www.pamegincius.lt. Asociacija “Rožės ir lelijos”
Tekstilės magija galerijoje „Rožės ir lelijos“

Tekstilės magija galerijoje „Rožės ir lelijos“

2023 m. lapkričio 23 d. kūrybinė moterų bendrija „Rožės ir lelijos“ susirinko kūrybinių darbų demonstracijai ir katalogo sudarymui. O štai nuo gruodžio 1  d. galerijoje atidaryta dizaino darbų paroda.

Projektas „Rožės ir lelijos. Dizaino sprendimai“ tęsia vasaros stovyklose – pleneruose užgimusius kūrybinius sumanymus. 2023 metų rudenį septynios vietos meno kūrėjos rinkosi į naująją erdvę Zarasuose – galeriją „Rožės ir lelijos“, čia vykusių kūrybinių dirbtuvių metu kūrė drabužius, aprangos detales ir namų tekstilės gaminius. Menininkės buvo pakviestos sukurti tai, ko nuoširdžiai nori sau, savo namams – tiek fiziniams, tiek “vidiniams”. Moterys ne tik modeliavo, siuvo, bet kiekvienam modeliui kūrė originalius audinius. Vyko intensyvus darbas ir edukacijos, profesionalios dizainerės, dailininkės, siuvėjos padėjo viena kitai. Kai kas panaudojo lininį audinį, kai kas – medvilnę, kiekviena rinkosi sau mielus vaizdus – savo ar savo vaikų piešinius, fotografijas, liaudies meno fragmentus, iš jų dėliojo audinių raštus. Projekto metu pasiūtus drabužius galima išvysti galerijoje „Rožės ir lelijos“ eksponuojamoje parodoje. Kiekvienas modelis unikalus, išskirtinis, kaip ir kiekviena menininkė. Tačiau projekto tikslas platesnis – pasitelkiant šiuolaikines dailės ir dizaino priemones, siekiama ieškoti lietuvės, aukštaitės moters pasaulėjautos ir tapatumo ženklų. Tikime, kad šiame virtualiame pristatyme būtent tai ir regime. Kartu sudėjus skirtingų moterų gaminius, mintis, veidus, vardus, išryškėja ir tai, kas mus vienija, kas mums visoms brangu, kas palaiko mūsų, moterų gyvybingumą, kokiuose santykiuose skleidžiasi mūsų identitetas – ryšyje su gamta, šeima, vaikais, močiučių paveldu, draugėmis, mokiniais, kūryba, savimi.
      Šio projekto dalyvės, vietos menininkės: sodų dizainerė Inga Šidlauskienė, dailininikė ir grafikos dizainerė Irma Gineikienė, dailininkė ir mokytoja Jurgita Navickienė, aktorė ir leidėja Lina Brogaitė Kažemėkienė, tapytoja ir mokytoja Ramunė Sladkevičiūtė Dainienė, dailininkė ir poetė Vilija Visockienė, keramikė ir mokytoja Žaneta Aidietytė.

Dėkojame Lietuvos kultūros tarybai, parėmusiai „Rožių ir lelijų“ projektus. VšĮ “Pamėginčius”, visai „Rožių ir lelijų“ kuriančių moterų bendruomenei. Taip pat dėkojame Zarasų rajono savivaldybei bei visiems palaikantiems.

 

Projektas Rožės ir lelijos skirtas moters tapatybės paieškoms per kūrybą, šįkart per gaminius, tekstilę, todėl pristatyme atrodė svarbu vardas, veidas, tekstas, gaminiai. Kviečiame susipažinti su darbų katalogu:

Dizaino-sprendimai-katalogas

 

V. Žiliaus iliustracijų paroda Salako bibliotekoje

V. Žiliaus iliustracijų paroda Salako bibliotekoje

Spalio 26 d. Zarasų rajono Salako bibliotekoje atidaryta Niujorke kūrusio dailininko Vlado Žiliaus iliustracijų paroda ir pravestos kūrybinės dirbtuvės „Kaip gimsta iliustracijos”, kuriose dalyvavo Salako vaikų dienos centro „Smiltutė“ vaikai. Mokiniai susipažino, kaip kuriamos iliustracijos, kokie yra kūrybos etapai, būdai ir metodai, patys sukūrė savo iliustraciją. Vėliau vaikai išrinko gražiausias iliustracijas, o jų autoriai buvo apdovanoti prizais. Be prizų neliko ir bibliotekos atstovės.
Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba
Trio Giocoso koncertas

Trio Giocoso koncertas

Spalio 22 d. 11 val. Antazavės Dievo Apvaizdos bažnyčioje vyks Trio Giocoso koncertas. Atlikėjos: Raimonda Janutėnaitė – mecosopranas, Viktorija Zabrodaitė – fleita, Nijolė Baranauskaitė – pianistė.

Šiuo koncertu uždaromas festivalis „Gloria“ skirtas Miko Petrausko 150-osioms gimimo metinėms. Koncertą remia Lietuvos kultūros taryba

Koncerto programa:

1. P. Mascagni. Ave Maria 
2. A. L. Webber. Pie Jesu
3. W. A. Mozart. Alleluja
4. L. Cohen. Alleluja
5. F. Cessar. Panis angelicus
6. F. Schubert. Ave maria
7. A. Bražinskas. Ugnelė
8. L. Abaris. Širdis
9. G. Kuprevičius. Dedikacija M. K. Čiurlioniui
10. M. Ravel. Pavana mirusiai infantei
11. J. Pakalnis. Svajone
12. G. Jautakaitė. Viešpaties Lelija
13. A. Klova. Marija, skaisčiausia lelija
Kūrybinės dirbtuvės Dusetų bibliotekoje

Kūrybinės dirbtuvės Dusetų bibliotekoje

Rugsėjo 29 d. Zarasų rajono Dusetų Kazimiero Būgos bibliotekoje pravestos kūrybinės dirbtuvės „Kaip gimsta iliustracijos“, kuriose dalyvavo Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijos ketvirtokai. Prie vaikų prisijungė ir garbaus amžiaus, kitąmet 90-metį švęsianti, Dusetų gyventoja. Mokiniai susipažino, kaip kuriamos iliustracijos, kokie yra kūrybos etapai, būdai ir metodai, patys sukūrė savo iliustraciją. Vėliau vaikai išrinko gražiausias iliustracijas, o jų autoriai buvo apdovanoti prizais. Be prizų neliko ir mokytoja, ir bibliotekos atstovės bei garbioji dusetiškė, kurios nupiešta iliustracija nepaliko abejingų.
Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba
p. Genovaitės piešinysDusetų K. Būgos mokyklos 4 kl. mokinių piešiniai
P. Genovaitės piešinys
Kūrybinės dirbtuvės Zarasų bibliotekoje

Kūrybinės dirbtuvės Zarasų bibliotekoje

Rugsėjo 28 d. Zarasų rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje buvo atidaryta Niujorke kūrusio dailininko Vlado Žiliaus iliustracijų paroda ir pravestos kūrybinės dirbtuvės „Kaip gimsta iliustracijos“, kuriose dalyvavo „Santarvės“ pradinės mokyklos ketvirtokai. Mokiniai susipažino kaip kuriamos iliustracijos, kokie yra kūrybos etapai, būdai ir metodai, patys sukūrė savo iliustraciją. Vaikų išrinktų gražiausių iliustracijų autoriai buvo apdovanoti prizais.
Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba